Mirabelki to małe, żółte owoce, które kojarzą się wielu osobom z okresem dzieciństwa. Można je wykorzystać w kuchni na różne, ciekawe sposoby. Doskonale smakują solo, ale domowy kompot czy przyrządzone z nich przetwory są równie pyszne.
Dziś sięgniemy po przepis na dżem z mirabelek. Ten słodki frykas z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Ponadto jest niesłychanie prosty w przygotowaniu.
Dżem z mirabelek – przepis
Składniki:
pół kg brązowego cukru
2 kg mirabelek
laska wanilii
3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Przygotowanie dżemu zaczynamy od starannego umycia mirabelek, osuszenia ich i usunięcia z nich pestek. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wybieramy z niej ziarna. Owoce przekładamy do głębszego naczynia, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wszystko odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na około 12 godzin, aby śliwki puściły sok. Przekładamy je na patelnię i smażymy na średnim gazie, potem dodajemy do nich ziarenka wanilii. Gdy mirabelki zaczną tracić barwę i nabiorą nieco „dżemowej” konsystencji, wlewamy do nich sok z cytryny. Gorący dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach, które potem pasteryzujemy. Smacznego.