REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut. Rozpływa się w ustach

Pyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut. Rozpływa się w ustach

Pyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut
fot. YouTube screen | Leckere Minute

Pyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut to idealny pomysł na szybki deser. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, dlatego przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis i wypróbuj!

REKLAMA

Ekspresowe przepisy na ciasta zawsze się przydają w różnych sytuacjach, na przykład wtedy, gdy mamy mieć niezapowiedzianych gości. Dlatego koniecznie poznaj przepis na czekoladowe, wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, które przygotujesz dosłownie w 5 minut.

Pyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut – czekoladowe i wilgotne

Pyszne ciasto z mikrofalówki w 5 minut
fot. YouTube screen | Leckere Minute

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

» 2 jajka
» szczypta soli
» 6 łyżek mleka
» 6 łyżek cukru
» 5 łyżek mąki
» 1 łyżka kakao
» 2 łyżki oleju
» pół łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżka octu

Masa śmietankowa:

» 500 g kwaśnej śmietany 20%
» 2-3 łyżki cukru pudru
» 1-2 banany

Przygotowanie: 

Do miski wbij jajka i zmiksuj przez minutę, następnie dodaj mleko, cukier i zmiksuj przez chwilę, tylko do połączenia się składników. Dodaj mąkę oraz kakao i mieszaj, aż wszystko zgęstnieje i się połączy. Dodaj proszek do pieczenia i podlej to octem. Powstanie wtedy dużo bąbelków, zacznij powoli mieszać, a na koniec dodaj olej i wymieszaj ponownie.

Formę szklaną o wymiarach 20 cm. posmaruj lekko olejem, następnie wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto czekoladowe, a potem włóż do mikrofalówki (moc 800W) na 5 minut. Po wyłączeniu mikrofali nie otwieraj jej od razu! Zostaw ciasto na chwilę i przygotuj krem śmietankowy.

Obierz i pokrój banany w cienkie plastry. Gęstą, kwaśną śmietanę wlej do miski, następnie dodaj cukier puder i zmiksuj przez chwilę. Ciasto wyjmij z mikrofali, przekrój na dwa blaty, następnie posmaruj jeden z nich masą śmietankową. Poukładaj na masie banany i przykryj drugim blatem. Wierzch ciasta możesz posmarować resztą kremu i  posypać tartą czekoladą. I gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA