Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Ekspresowe ciasto ze śliwkami

Ekspresowe ciasto ze śliwkami jest pyszne w smaku i proste w przygotowaniu. Po upieczeniu rozpływa się w ustach. Nie wymaga wielu składników. Poznaj rewelacyjny przepis.

REKLAMA

Ze śliwek można zrobić wiele smacznych deserów i dżemów. Ale czasem potrzebujemy szybkiego przepisu, zwłaszcza gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście. Poznaj przepis na ciasto ze śliwkami, które przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Szybki i prosty przepis

Ekspresowe ciasto ze śliwkami

Składniki: 

» 115 g masła
» 160 g drobnego cukru do wypieków
» 2 duże jajka
» 1 łyżka soku z cytryny
» świeżo starta skórka z połowy cytryny
» 190 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 450 g śliwek bez pestek

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wsyp cukier i masło, a potem ubij na bardzo puszystą masę. Dodawaj do masy po jednym jajku i ciągle miksuj, aż składniki idealnie się połączą i masa będzie puszysta i jasna.

Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, dodaj do masy, a potem dodaj sok z cytryny i miksuj na najniższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie całość wymieszaj już łyżką drewnianą.

REKLAMA

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj plasterki śliwek, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu. Piecz przez 50 minut do suchego patyczka.

Podziel się: