Rosół niewątpliwie należy do najbardziej tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Wiele rodzin kojarzy tę zupę z niedzielnym obiadem w gronie całej rodziny. Poniższa wersja na bazie pieczonego kurczaka jest znakomitym zamiennikiem tradycyjnego przepisu.
Składniki:
kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka)
2 średniej wielkości marchewki
1 duża pietruszka
1 średniej wielkości cebula
mały por
kawałek selera
gałązki natki pietruszki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka czarnego pieprzu
owoc jałowca
listek laurowy
suszony podgrzybek lub prawdziwek
łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Kości kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Obieramy warzywa i dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Dodatkowo dodajemy sos sojowy, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.
Pod koniec czasu gotowania warto spróbować zupę i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Na koniec przecedzamy. Gotową zupę warto podawać z posiekaną natką pietruszki i makaronem.