Soczysta, a zarazem chrupiąca surówka colesław to obowiązkowy dodatek do obiadu. Wykorzystując w przepisie czerwoną kapustę, nadacie jej zupełnie nowego charakteru. Przetestujcie tę smakowitą recepturę.
Surówka colesław to prosta i tania warzywna kompozycja, która doskonale łączy się z wieloma popularnymi potrawami. Smakiem tej surówki możemy cieszyć się niemal bez ograniczeń, ponieważ kapusta dostępna jest w sprzedaży przez cały rok. Najsmaczniejsza będzie z młodych główek, ale i z tymi późniejszymi też się uda – trzeba ją dobrze pokroić albo delikatnie zblanszować.
Surówka colesław z czerwonej kapusty – przepis
Składniki:
1 średnia marchewka
350 g główki czerwonej kapusty
1 łyżeczka cukru
4 łyżki majonezu
1 czerwona cebula
1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz w ilości do smaku
50 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę oraz cebulę obierz, a potem poszatkuj. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Warzywa umieść w dużym naczyniu i wymieszaj. Majonez połącz z musztardą, jogurtem, przyprawami i sokiem z cytryny. Takim sosem polej warzywa i starannie je wymieszaj. Surówka jest już gotowa, najlepiej smakuje po ok. 30 minutach, gdy smaki się „przegryzą”. Można wzbogacić ją o pestki dyni bądź słonecznika, wówczas będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego.