Spośród wszystkich ciast, jakie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować, bez wątpienia wypiek z jabłkami i śliwkami należy do najprostszych. Poniższy przepis udowadnia, że każdy jest w stanie sobie z nim poradzić.
Składniki na ciasto:
120 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
1 żółtko
Składniki na owocowe nadzienie:
2 duże jabłka np. szara reneta
5-6 śliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło kroimy na kawałki i mieszamy z przesianą mąką pszenną, dodajemy sśól i cukier. Mieszamy dłońmi, a na koniec dodajemy żółtko i śmietanę. Mieszamy i zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy na kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy owoce, posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy i mieszamy przez 3 minuty, po czym studzimy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Wykładamy nim formę do pieczenia, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Na środek przekładamy owoce, brzegi zawijamy i zakładamy na wierzch. Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie prószymy ciasto cukrem pudrem.