Pixabay.com

Spośród wszystkich ciast, jakie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować, bez wątpienia wypiek z jabłkami i śliwkami należy do najprostszych. Poniższy przepis udowadnia, że każdy jest w stanie sobie z nim poradzić.

Składniki na ciasto:

120 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
1 żółtko

Składniki na owocowe nadzienie:

2 duże jabłka np. szara reneta
5-6 śliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Masło kroimy na kawałki i mieszamy z przesianą mąką pszenną, dodajemy sśól i cukier. Mieszamy dłońmi, a na koniec dodajemy żółtko i śmietanę. Mieszamy i zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy na kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy owoce, posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy i mieszamy przez 3 minuty, po czym studzimy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Wykładamy nim formę do pieczenia, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Na środek przekładamy owoce, brzegi zawijamy i zakładamy na wierzch. Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie prószymy ciasto cukrem pudrem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria