Placki bananowe mają tę zaletę, że mogą być zarówno ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie, jak również pomysłem na smaczny deser. Poniższy przepis pozwoli je przygotować w bardzo krótkim czasie.
Składniki:
3 banany – najlepiej bardzo dojrzałe, rozpadające się
1,5 szklanki płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich
2-3 jajka
tłuszcz do smażenia – najlepiej olej kokosowy, ale zwykły olej roślinny także świetnie się sprawdzi
opcjonalnie: borówki, ulubione orzechy, kawałki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Warto na początku pamiętać, aby banany były bardzo dojrzałe. Obieramy je ze skórki, przekładamy do dużego naczynia i ubijamy przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy płatki owsiane. Możemy zarówno je zblendować, jak również całe wsypać do masy bananowej.
Do składników dodajemy dwa jajka, a trzeci opcjonalnie, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Można je podawać z owocami, gorzką czekoladą lub orzechami włoskimi.