Brokuły są bardzo dobrym elementem każdej zdrowej diety. Niewątpliwie jest to jedno z najzdrowszych warzyw, a w zależności od sposobu jego przyrządzenia może być składnikiem pysznych potraw. Jak je ugotować, aby smakowało jak najlepiej?
Brokuły możemy przygotować na kilka różnych sposobów. Jeden z nich zakłada ugotowanie warzywa w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Ponadto możemy przyrządzić je na parze. W takiej sytuacji potrzebujemy 2,5 l wody i płaską łyżeczkę soli.
Jeśli chodzi o gotowanie brokuła, optymalny czas tej czynności wynosi 5-7 minut. Jeśli rozgotujemy warzywo, stracimy jego strukturę, wartości odżywcze, a przede wszystkim konsystencję, która nie będzie zbyt smaczna.
Chcąc ugotować brokuła na parze, umieszczamy go na sitku, wkładamy do garnka z małą ilością gotującej się wody i przykrywamy. W taki sposób należy gotować warzywa przez około 8-10 minut na wolnym ogniu.
Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy przyrządzać brokuła przez obróbką termiczną koniecznie należy go dokładnie opłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Tylko dzięki temu uzyskany pyszny smak.