Pixabay.com

Brokuły są bardzo dobrym elementem każdej zdrowej diety. Niewątpliwie jest to jedno z najzdrowszych warzyw, a w zależności od sposobu jego przyrządzenia może być składnikiem pysznych potraw. Jak je ugotować, aby smakowało jak najlepiej?

Brokuły możemy przygotować na kilka różnych sposobów. Jeden z nich zakłada ugotowanie warzywa w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Ponadto możemy przyrządzić je na parze. W takiej sytuacji potrzebujemy 2,5 l wody i płaską łyżeczkę soli.

Jeśli chodzi o gotowanie brokuła, optymalny czas tej czynności wynosi 5-7 minut. Jeśli rozgotujemy warzywo, stracimy jego strukturę, wartości odżywcze, a przede wszystkim konsystencję, która nie będzie zbyt smaczna.

Chcąc ugotować brokuła na parze, umieszczamy go na sitku, wkładamy do garnka z małą ilością gotującej się wody i przykrywamy. W taki sposób należy gotować warzywa przez około 8-10 minut na wolnym ogniu.

Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy przyrządzać brokuła przez obróbką termiczną koniecznie należy go dokładnie opłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Tylko dzięki temu uzyskany pyszny smak.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria