Twarde masło jest zmorą wielu osób, które chcą rano przyrządzić kanapki na śniadanie. Jeśli nie wyciągnęliśmy go z lodówki odpowiednio wcześnie, może istnieć spory problem z jego rozsmarowaniem. Na szczęście są sposoby na poradzenie sobie z tym problemem.
Masło najczęściej jest przez nas wykorzystywane do zrobienia pysznych kanapek lub dodania do ciasta. Twardy składnik nie zawsze jest pożądany, dlatego warto skorzystać z poniższych trików w celu ich zmiękczenia.
Najprostszym sposobem na szybsze zmiękczenie masła jest pokrojenie go w kostkę. To, jak mała ona powinna być zależy od tego, jak szybko chcemy uzyskać miękkie masło. Im mniejsza, tym szybciej je zmiękczymy.
Masło możemy również zetrzeć na tarce. W ten sposób w krótkim czasie uzyskamy miękkie masło. Minusem tego rozwiązania niewątpliwie jest fakt, że musimy dodatkowo umyć kolejne narzędzie.
Masło można również zmiękczyć w kąpieli wodnej. Wystarczy zagotować wodę w rondelku i umieścić w nim miskę z masłem. Przykrywamy rondelek i odstawiamy na siedem minut. Po tym czasie mało nadaje się do użytku.