Jak uratować za słony, lub zbyt kwaśny bigos?

bigos
fot. screen Youtube / Kasia In

Mało kto nie lubi bigosu. Choć przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne, niekiedy może się zdarzyć, że za mocno go zakwasimy albo przesolimy. Co w takiej sytuacji zrobić? Podpowiadamy.

REKLAMA

Jak uratować przesolony lub zbyt kwaśny bigos?

Jeśli bigos jest za słony, mamy kilka rozwiązań, które pomogą go uratować. Gdy odrobinę przesadziliśmy z dodatkiem tej przyprawy, możemy dodać do potrawy świeżą kapustę lub porcję sosu pomidorowego. Wtedy powinniśmy je jeszcze trochę pogotować.

Innym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka z bigosem surowego ziemniaka. „Wciągnie” on nadmiar soli. Ziemniak musi się chwilę pogotować wraz z potrawą, później wystarczy go z niej wyciągnąć (nie będzie się już nadawał do spożycia).

Gdy naprawdę ostro przesadziliśmy z solą, danie możemy też opłukać pod bieżącą wodą. Aczkolwiek podczas tej czynności usuniemy większość smaku, zatem niezbędne będzie powtórne podlanie bigosu wywarem i jego rozważne doprawienie.

REKLAMA

Jeśli natomiast bigos wyszedł zbyt kwaśny, jego smak możemy zbalansować. Wystarczy, że wymieszamy go ze słodką kapustą, suszonymi śliwkami albo powidłami śliwkowymi. Suszone owoce warto wcześniej namoczyć w słodkim czerwonym winie, wtedy będą bogatsze w smaku.

Inną opcją jest dodanie do dania odrobiny cukru. Można go zastąpić miodem, a nawet syropem klonowym czy z agawy. Duszona cebula, szczególnie ta karmelizowana także pomoże zbalansować smak bigosu. Dzięki tym trikom zbyt kwaśny smak potrawy zostanie zneutralizowany przez słodkie dodatki, a danie stanie się jadalne.

Podziel się: