bigos
fot. screen Youtube / Kasia In

Mało kto nie lubi bigosu. Choć przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne, niekiedy może się zdarzyć, że za mocno go zakwasimy albo przesolimy. Co w takiej sytuacji zrobić? Podpowiadamy.

Jak uratować przesolony lub zbyt kwaśny bigos?

Jeśli bigos jest za słony, mamy kilka rozwiązań, które pomogą go uratować. Gdy odrobinę przesadziliśmy z dodatkiem tej przyprawy, możemy dodać do potrawy świeżą kapustę lub porcję sosu pomidorowego. Wtedy powinniśmy je jeszcze trochę pogotować.

Innym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka z bigosem surowego ziemniaka. „Wciągnie” on nadmiar soli. Ziemniak musi się chwilę pogotować wraz z potrawą, później wystarczy go z niej wyciągnąć (nie będzie się już nadawał do spożycia).

Gdy naprawdę ostro przesadziliśmy z solą, danie możemy też opłukać pod bieżącą wodą. Aczkolwiek podczas tej czynności usuniemy większość smaku, zatem niezbędne będzie powtórne podlanie bigosu wywarem i jego rozważne doprawienie.

Jeśli natomiast bigos wyszedł zbyt kwaśny, jego smak możemy zbalansować. Wystarczy, że wymieszamy go ze słodką kapustą, suszonymi śliwkami albo powidłami śliwkowymi. Suszone owoce warto wcześniej namoczyć w słodkim czerwonym winie, wtedy będą bogatsze w smaku.

Inną opcją jest dodanie do dania odrobiny cukru. Można go zastąpić miodem, a nawet syropem klonowym czy z agawy. Duszona cebula, szczególnie ta karmelizowana także pomoże zbalansować smak bigosu. Dzięki tym trikom zbyt kwaśny smak potrawy zostanie zneutralizowany przez słodkie dodatki, a danie stanie się jadalne.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę