Jajecznica niewątpliwie należy do najchętniej przygotowywanych posiłków na śniadanie przez wielu Polaków. Tradycyjną wersję w zasadzie potrafi przygotować każdy, ale poniższy przepis pozwoli wprowadzić nieco zmian.
Pożywna, smaczna i dodająca energii na cały dzień – zalet jajecznicy jest wiele. Okazuje się, że bez problemu można ją przygotować bez użycia masła czy oleju. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
4 jaja
100 ml mleka
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Sposób przygotowania:
Szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka dobijamy do miski i dolewamy mleko, po czym łączymy trzepaczką. Wymieszaną masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Smażymy jajecznicę na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając łopatką. Gdy jajka się już nieco zetną, dodajemy sól i pieprz, po czym dosypujemy szczypiorek. Podajemy ze świeżym pieczywem.