Nieziemsko pyszne pierogi z farszem z maku. Jak je przygotować?

pierogi z makiem
fot. screen Youtube / VideoKuchnia.pl

Pierogi na wigilijny stół zazwyczaj faszerujemy nadzieniem z kiszonej kapusty oraz grzybów. Jednak klasyka z czasem się nudzi, a nowe przepisy, aż proszą, by je wypróbować. Jednym z niecodziennych specjałów są pierogi z farszem z maku. Są doskonałe na wigilię, szczególnie jeśli przy stole zasiądą fani słodkich smaków.

REKLAMA

Wiele osób na wieczerzę wigilijną przygotowuje pierogi wytrawne, ale są też tacy, którzy lubią je w słodkim wydaniu. Świetnie smakują pierogi z białym serem i cynamonem, bądź z suszonymi śliwkami. My zachęcamy, aby przyrządzić pierogi z makiem. Takie nadzienie składające się z maku, miodu, migdałów, rodzynek i innych wyśmienitych dodatków nie ma sobie równych.

Przepis na pierogi z farszem z maku

Składniki:

na ciasto:
1 łyżka śmietany
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
1 łyżka masła
niecała szklanka dobrze ciepłej wody

REKLAMA

na farsz:
2 łyżki miodu
25 dag suchego maku
3-4 łyżki migdałów w płatkach
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
10 dag rodzynek
kilka kropel olejku migdałowego

Sposób przygotowania:
Najpierw mielimy nasiona maku. Wsypujemy je do garnka, zalewamy szklanką gorącej wody i podgrzewamy przez 15 minut, często mieszając. Do maku wsypujemy cukier, migdały, namoczone rodzynki. Dodajemy mleko, miód oraz olejek migdałowy. Mieszamy, gotujemy farsz na małej mocy palnika ok. pół godziny, uważając, aby się nie przypalił. Studzimy. Zabieramy się za lepienie ciasta – mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, masło i śmietanę. Uzupełniamy ciepłą wodę, zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto, które następnie dzielimy na 3-4 porcje. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek, z którego potem wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na każdym okręgu ciasta umieszczamy trochę nadzienia z maku, starannie zlepiamy brzegi. Wrzucamy pierogi na osolony wrzątek, powinny się w nim gotować ok. 3 minuty, licząc od chwili wydostania się ich na powierzchnię. Pierogi najlepiej wyjmować łyżką cedzakową wprost na półmisek. Smakują wybornie polane masłem i dodatkowo posypane podprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego.

REKLAMA

Więcej przepisów na pyszne, wigilijne potrawy znajdziecie na naszej stronie. Polecamy przepis na barszcz czerwony według Magdy Gessler oraz na pierogi z suszoną śliwką od Ani Starmach.

Podziel się: