Żurawina jest składnikiem wielu potraw, które mogą również być gościem na świątecznych stołach. Sama w sobie może być użyta do przygotowania smacznej konfitury, która wzbogaci wigilijne potrawy.
Konfitura przyrządzona na bazie żurawiny jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Może być również podawana oddzielnie jako dodatek do wielu innych dań. Poniższy przepis pozwala na łatwe jej przygotowanie.
Składniki:
świeże lub mrożone żurawiny – 400 g
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
ksylitol – ½ szklanki
Sposób przygotowania:
Żurawinę, sok z pomarańczy i ksylitol łączymy w jednym rondelku. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czekamy, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
Gorącą jeszcze konfiturę przelewamy do dokładnie umytego i osuszonego słoika. Następnie szczelnie go zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Odstawiamy do wystudzenia.