Okres świąt Bożego Narodzenia jest czasem, w którym spożywamy wiele pysznych potraw. Niestety wiąże się to z niebezpieczeństwem, które polega na tym, że jest to dobra okazja na kilka dodatkowych kilogramów. Są sposoby na to, aby tego uniknąć.
Tuż przed świętami mało kto z nas ma czas na to, aby odpowiednio zjeść. Kiedy już nadejdą święta, wiele osób nadrabia stracony czas. To z kolei sprawia, że dodatkowe kilogramy nie powinny nikogo dziwić.
Przyrządzane na święta potrawy wcale nie ułatwiają zapobieganiu nadmiarowych kilogramów. Świąteczne jedzenie jest tak pyszne, że mało kto jest w stanie się mu oprzeć i nie spróbować choćby kilku z potraw.
Gotując dania warto postawić na zdrowsze zamienniki niektórych produktów. W przypadku pierogów możemy użyć pełnoziarnistej mąki, a zamiast smażenia możemy zdecydować się na pieczenie i gotowanie.
Jeśli zaś chodzi o pieczenie ciast, przynajmniej niektórych, cukier z powodzeniem można zastąpić niskokalorycznym ksylitolem lub erytrolem. Warto dodawać również do potraw zioła i przyprawy, które wspomagają trawienie.