Gdy czekacie na gości, z pewnością chcecie przyrządzić coś oryginalnego, co absolutnie zaskoczy smakiem. Znakomicie sprawdzi się golonka w piwie, a nasza receptura gwarantuje sukces kulinarny. Jeśli dodacie trochę whisky, wasze mięso wyjdzie perfekcyjne.
Golonka w nowej odsłonie zachwyca smakiem
Golonka w piwie to klasyk, ale co niektórym mogła się już znudzić. Dlatego dziś sięgniemy po całkiem nowy przepis na golonkę. Chociaż dodamy do niej piwo, to wzbogacimy ją także o niewielki dodatek whisky. Zapraszamy do prostej receptury na golonkę, której długo nie zapomnicie.
Golonka – przepis
Składniki:
4 golonki
włoszczyzna (pietruszka, por, cebula, marchewka, kawałek selera)
ok. 100 ml whisky
ok. 0,5 ml ciemnego piwa
przyprawy (majeranek, wędzona papryka, listki laurowe, sól, mielony kminek, pieprz, słodka papryka, ziela angielskie)
6 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Do większego garnka wkładamy golonki, a następnie zalewamy je wodą (powinna tylko przykryć mięso). Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy wszystko przez 60 min na małej mocy ognia. Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, doprawiamy solą i gotujemy kolejne 60 min, aż golonki zmiękną. Później wyjmujemy je z bulionu i pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz pora na marynatę. Do garnka wlewamy whisky, piwo, wrzucamy zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Starannie marynujemy mięso i odstawiamy je na 60 min w zimne miejsce, aby dobrze przeszło mieszanką. Gdy golonki dobrze się zamarynują, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i podlewamy marynatą. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C, pieczemy mięso przez godzinę, aż skórka się ładnie przypiecze (w trakcie pieczenia podlewamy golonkę powstałą marynatą). Do dania doskonale pasuje zasmażana kapusta i ziemniaki.