Spring Rolls z kurczakiem i warzywami to prosta w wykonaniu potrawa, która zaskoczy domowników lub znajomych. Idealnie sprawdzi się również na imprezie.
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami to lekkie i łatwe w wykonaniu danie z kuchni azjatyckiej. Niebawem w ogródkach, sklepach czy straganach pojawią się sezonowe warzywa, dlatego warto wypróbować ten przepis teraz, żeby później do niego wrócić.
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami – przepis
Składniki:
– 6 arkuszy papieru ryżowego
– duża marchewka
– papryka czerwona
– ogórek
– 200 g piersi z kurczaka
– kilka listków kolendry
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki kuminu
– sól/pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy kumin, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka z łyżeczką oleju do lekkiego przypieczenia. Obraną marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w paski. Następnie przygotowujemy naczynie wielkości papieru ryżowego z ciepłą wodą, po czym namaczamy papier przez około 10-15 sekund. Rozkładamy miękki papier na drewnianej desce, układamy listki kolendry, pierś z kurczaka i warzywa. Na koniec zawijamy arkusz, zaczynając od bocznych krawędzi do środka, a później w rulonik. Postępujemy tak samo z kolejnymi arkuszami papieru. Gotowe spring rolls wyśmienicie smakują same, ale można też podawać je z dowolnymi sosami. Smacznego!