przesolony sos
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Przesolony sos to zmora każdego, kto gotuje na co dzień. Czy można jeszcze go uratować? Okazuje się, że jest pewien składnik, który przywraca smak nawet najbardziej przesolonym sosom, a w dodatku każdy ma go w swojej kuchni!

Sól to najważniejsza przyprawa każdej potrawy, a zwłaszcza sosu. Łatwo jest jednak przesadzić z jej ilością, dlatego najlepiej jest zawsze posolić mniej, a gdy sos będzie gotowy – dosolić i próbować do momentu, aż będzie idealny.

Ale co, jeśli posoliliśmy „na oko” i jest tak bardzo słony, że nie da się go jeść? Co zrobić, żeby uratować jego smak, a nie wyrzucać? Poznaj najlepszy i najbardziej skuteczny sposób.

Przesolony sos? Dodaj ten składnik, będziesz zaskoczony!

przesolony sos
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Składnik, który ratuje zbyt słony sos ma każdy z nas w swojej kuchni. Mianowicie, chodzi tutaj o mleko. Dzięki niemu zneutralizujesz słony smak. Wystarczy, że dolejesz go odrobinę do sosu. Dolewaj powoli i od razu próbuj czy sos jest dobry. Ten sposób jest bardzo pomocny i działa za każdym razem, dlatego warto go zapamiętać.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę