Czekoladowe brownie w 10 minut to wyśmienity wypiek, który smakuje obłędnie z dodatkiem gałki lodów śmietankowych czy po prostu z cukrem pudrem. Poznaj przepis!
To brownie jest wilgotnie, podwójnie czekoladowe i przepyszne w smaku. Do zrobienia ciasta wystarczą tylko 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni. Ten przepis zawsze się udaje.
Czekoladowe brownie w 10 minut – wilgotne, mięciutkie i podwójnie czekoladowe
Składniki
» 3 jajka
» 150 g czekolady mlecznej
» 4 łyżki mąki z orzechów laskowych (lub zwykłej pszennej jeśli nie masz orzechów)
Przygotowanie:
90 g orzechów laskowych podpraż w piekarniku – 180 stopni przez 10 minut, a potem usuń z nich łupinki i zmiel w malakserze na mąkę.
Jajka wbij do miseczki i ubij mikserem przez 5 minut na najwyższych obrotach. Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do jajek, następnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj mąkę z orzechów laskowych lub zwykłą pszenną i zmiksuj krótko.
Wlej masę do piekarnika i piecz brownie w 170 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu możesz posmarować wierzch nutellą, polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!