Żurek to pożywna i aromatyczna zupa, którą można jeść o każdej porze roku. Jest wyjątkowa i bardzo smaczna, więc nie prędko się nam znudzi. Dziś zachęcamy was do zrobienia pysznego żurku według receptury Jakuba Kuronia.
Żurek najlepiej przygotować na wędzonce. Dzięki niej wywar nabierze pełnego smaku i będzie niezwykle aromatyczny. Znakomicie dopełnią go warzywa, zakwas oraz przyprawy, a niekiedy także suszone grzyby. Danie będzie bardzo pożywne, jeśli podamy je z białą kiełbasą, a także jajkami ugotowanymi na twardo.
Żurek wg przepisu Kuronia
Składniki:
15 dag wędzonego boczku
1 szklanka zakwasu na żur
4 białe, surowe kiełbasy
1 łyżka majeranku
3-4 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 łyżki oleju
1 cebula
100 ml śmietanki 30 proc.
4 ziemniaki
pieprz, sól
4 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki tartego chrzanu
Przygotowanie:
Najpierw płuczemy białą kiełbasę, a później nakłuwamy ją wykałaczką. Zagotowujemy w garnku 1,5 l wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz plastrem boczku. Dorzucamy białą kiełbasę, gotujemy na niewielkim ogniu mniej więcej 20 minut. Kiełbasę wyjmujemy z bulionu, studzimy. Pozostały boczek siekamy w kostkę, wrzucamy na patelnię z olejem i lekko rumienimy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Pod koniec dodajemy majeranek i posiekany czosnek, krótko smażymy.
Całość przekładamy do wywaru, a po chwili dodajemy również kiełbasę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę i odrobinę soli. Gotujemy żurek przez kwadrans na niedużym płomieniu. Gdy kartofle zmiękną, wlewamy zakwas, całość zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i chrzan, doprawiamy do smaku. Do żurku dołączamy ugotowane jajko.