Pożywny i aromatyczny żurek wg przepisu Jakuba Kuronia

Żurek wg przepisu Kuronia
fot. Facebook / Jakub Kuroń / screen Youtube / Curious Cuisiniere

Żurek to pożywna i aromatyczna zupa, którą można jeść o każdej porze roku. Jest wyjątkowa i bardzo smaczna, więc nie prędko się nam znudzi. Dziś zachęcamy was do zrobienia pysznego żurku według receptury Jakuba Kuronia.

REKLAMA

Żurek najlepiej przygotować na wędzonce. Dzięki niej wywar nabierze pełnego smaku i będzie niezwykle aromatyczny. Znakomicie dopełnią go warzywa, zakwas oraz przyprawy, a niekiedy także suszone grzyby. Danie będzie bardzo pożywne, jeśli podamy je z białą kiełbasą, a także jajkami ugotowanymi na twardo.

Żurek wg przepisu Kuronia

Składniki:
15 dag wędzonego boczku
1 szklanka zakwasu na żur
4 białe, surowe kiełbasy
1 łyżka majeranku
3-4 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 łyżki oleju
1 cebula
100 ml śmietanki 30 proc.
4 ziemniaki
pieprz, sól
4 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki tartego chrzanu

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw płuczemy białą kiełbasę, a później nakłuwamy ją wykałaczką. Zagotowujemy w garnku 1,5 l wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz plastrem boczku. Dorzucamy białą kiełbasę, gotujemy na niewielkim ogniu mniej więcej 20 minut. Kiełbasę wyjmujemy z bulionu, studzimy. Pozostały boczek siekamy w kostkę, wrzucamy na patelnię z olejem i lekko rumienimy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Pod koniec dodajemy majeranek i posiekany czosnek, krótko smażymy.

Całość przekładamy do wywaru, a po chwili dodajemy również kiełbasę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę i odrobinę soli. Gotujemy żurek przez kwadrans na niedużym płomieniu. Gdy kartofle zmiękną, wlewamy zakwas, całość zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i chrzan, doprawiamy do smaku. Do żurku dołączamy ugotowane jajko.

REKLAMA

Podziel się: