Na pewno każdy kiedyś zastanawiał się jak przyrządzić puszyste racuchy bez dodatku proszku do pieczenia, drożdży czy sody oczyszczonej. Praktycznie rzecz biorąc, wystarczy zastosować jeden trik, a placuszki wyjdą tak puszyste, jak chmurka. Na czym polega sztuczka? Wyjaśniamy.
Patent na puszyste racuchy
Uzyskanie puszystych i aksamitnych racuchów to marzenie każdego. Okazuje się, że można takie usmażyć, nie dodając do ciasta ani jednego popularnego spulchniacza. Soda, proszek do pieczenia czy drożdże nie będą wam więc potrzebne. Wystarczy, że ubijecie na sztywno białka, a powstałą pianę połączycie delikatnie z masą na racuchy. Po usmażeniu placuszki będą niesamowicie puszyste, lekkie i miękkie. Koniecznie wypróbujcie.
Puszyste racuchy bez sody, drożdży i proszku do pieczenia – przepis
Składniki:
2/3 szklanki mąki
5 białek ze średniej wielkości jajek
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
cukier puder do posypania
szczypta soli
olej do smażenia
3 łyżki cukru drobnego
Sposób przygotowania:
Białka z odrobiną soli ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, nadal miksujemy, aż otrzymamy sztywną pianę. Mąkę przesiewamy na sicie, wsypujemy do białek, lekko mieszamy. Masę wzbogacamy o skórkę otartą z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy placuszki, aż staną się z każdej strony rumiane. Zdejmujemy je z patelni, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówki:
Racuchy możecie przygotować też na mące owsianej lub orkiszowej. Gotowych placuszków wcale nie musicie oprószać cukrem pudrem – równie dobrze możecie je podać z miodem lub ulubionym dżemem.