Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe to popularna przekąska znana też z nazwy „racuchy”. Mało kto wie, że jest pewien znany składnik, który sprawi, że placki będą wyśmienicie smakować. Poznaj przepis!

Jeśli brakuje ci pomysłu na szybki podwieczorek czy też lunch to warto zrobić placuszki jabłkowe. Idealne na każdą okazję i szybkie w przygotowaniu. Jest jeden składnik, o którym warto pamiętać i dodać do ciasta, a smak placków będzie rewelacyjny!

Placuszki jabłkowe – ten składnik sprawi, że będą przepyszne

Dodaj do ciasta na racuchy sodę oczyszczoną. Dzięki niej placuszki będą lekkie jak chmurka i puszyste. Ten składnik na pewno masz w swojej kuchennej szafce, więc warto o tym pamiętać, a smak będzie rewelacyjny.

Składniki:

» 2 jabłka
» 200 ml mleka
» 1 jajko
» 1 szklanka mąki pszennej
» pół łyżeczki sody oczyszczonej
» szczypta proszku do pieczenia
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier wanilinowy, cukier i szczyptę proszku do pieczenia, a następnie wymieszaj. Dodawaj strużkiem mleko i mieszaj, a na koniec dodaj jabłko. Wymieszaj dokładnie masę by nie było grudek.

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda, następnie pokrój w cienkie plasterki i dodaj połowę ich ilości do ciasta. Kładź po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, a na wierzch ułóż plasterek jabłka i przesmaruj cienko ciastem. Po 3 minutach obróć na drugą stronę. Oprósz cukrem pudrem i gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę