Flaczki to smaczna potrawa obiadowa dla całej rodziny. Do ich przygotowania przydadzą się ćwiartki drobiowe, a do tego spora ilość warzyw i przypraw. Taka zupa jest więc doskonałą opcją dla ludzi, którzy za klasycznymi flakami nie przepadają. Sprawdź łatwą recepturę na pełne smaku flaczki z kurczaka.
Flaczki z kurczaka to prosta, aromatyczna i pyszna zupa, która ucieszy nawet największych niejadków. Możesz podać ją z pieczywem lub ziemniakami. Jednak my gorąco polecamy lane kluski – zrobisz je błyskawicznie z mąki i jajka. Takie kluski to również świetny dodatek do rosołu czy zupy pomidorowej, zamiast makaronu i ryżu.
Flaczki z kurczaka – przepis
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
kawałek selera
biała część pora
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
duża cebula
łyżka majeranku suszonego
papryka mielona do smaku
łyżka maggi
5 ziaren ziela angielskiego
szczypta imbiru mielonego
natka pietruszki
3 liście laurowe
Dodatkowo:
120 g mąki
jajko
Sposób wykonania:
Myjemy, oczyszczamy kurczaka i wkładamy go do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zbiorą się szumowiny. Usuwamy je, dorzucamy seler, pietruszki, marchewki i por. Cebulę przekrawamy na pół i przesmażamy na suchej patelni, potem dodajemy ją do bulionu. Do zupy dorzucamy także liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wszystko na niewielkim gazie przez godzinę. Gdy warzywa i mięso zmiękną, przecedzamy całą zupę.
Kurczaka dzielimy na mniejsze części i kroimy na cienkie plastry, przekładamy do wywaru. Seler, marchewki i pietruszki trzemy na grubych oczkach tarki i także umieszczamy w zupie, gotujemy przez następne 20 minut. Danie doprawiamy papryką mieloną, imbirem, pieprzem i maggi. Robimy lane kluski z mąki i jajka. Oba składniki łączymy ze sobą i wlewamy powoli do zupy. Gotową potrawę podajemy z pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.