Rolada czekoladowa w 5 minut jest rewelacyjnym deserem. Błyskawiczna w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Sprawdź przepis i wypróbuj.
To ciasto składa się z biszkoptowej, czekoladowej roladki oraz kremu. To połączenie tworzy wyjątkowy smak, zachwyci każdego kto jej spróbuje, bo jest lekka, delikatna i przepyszna.
Rolada czekoladowa w 5 minut – tak pyszna, że musisz jej wypróbować
Składniki:
» 5 jajek
» 100 g cukru
» 50 ml mleka
» 100 g mąki
» 20 g kakao
Krem:
» 250 g ricotty lub twarożku
» 50 g cukru
» 100 ml śmietanki kremówki 36 %
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, następnie wsyp cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę. Cały czas miksuj i dolewaj strużkiem mleko. Przesiej do masy mąkę i kakao, następnie wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej na największą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 10-13 minut.
Odstaw placek biszkoptowy do przestudzenia i przygotuj krem. W misce umieść ricottę lub twarożek, a potem wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj śmietankę i miksuj przez około 8 minut, aż uzyskasz gęsty krem.
Wyłóż krem na placek biszkoptowy, następnie zwijaj delikatnie w roladę. Zawiń całość w folię aluminiową lub papier, aby łatwiej było kroić gotową roladę i umieść w lodówce na 20 minut. Potem wyjmij i posyp cukrem pudrem.
I gotowe, smacznego!