Rolada czekoladowa w 5 minut. Lekka jak piórko i obłędna w smaku

rolada czekoladowa w 5 minut
YouTube Screen | Bestes Essen hier

Rolada czekoladowa w 5 minut jest rewelacyjnym deserem. Błyskawiczna w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Sprawdź przepis i wypróbuj. 

REKLAMA

To ciasto składa się z biszkoptowej, czekoladowej roladki oraz kremu. To połączenie tworzy wyjątkowy smak, zachwyci każdego kto jej spróbuje, bo jest lekka, delikatna i przepyszna.

Rolada czekoladowa w 5 minut – tak pyszna, że musisz jej wypróbować

Składniki:

» 5 jajek
» 100 g cukru
» 50 ml mleka
» 100 g mąki
» 20 g kakao

Krem:

» 250 g ricotty lub twarożku
» 50 g cukru
» 100 ml śmietanki kremówki 36 %

REKLAMA

Przygotowanie: 

Do miski wbij jajka, następnie wsyp cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę. Cały czas miksuj i dolewaj strużkiem mleko. Przesiej do masy mąkę i kakao, następnie wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej na największą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 10-13 minut.

Odstaw placek biszkoptowy do przestudzenia i przygotuj krem. W misce umieść ricottę lub twarożek, a potem wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj śmietankę i miksuj przez około 8 minut, aż uzyskasz gęsty krem.

Wyłóż krem na placek biszkoptowy, następnie zwijaj delikatnie w roladę. Zawiń całość w folię aluminiową lub papier, aby łatwiej było kroić gotową roladę i umieść w lodówce na 20 minut. Potem wyjmij i posyp cukrem pudrem.

REKLAMA

I gotowe, smacznego!

Podziel się: