Wytrawne racuszki z naszego przepisu zrobicie w 30 minut, to ekspresowa i prosta kolacja dla każdego. Dzięki dodatkowi żółtego sera smak placuszków jest obłędny. Jak je przygotować?
Racuchy z reguły przyrządza się na słodko. Dorzucamy do nich cząstki owoców, a po usmażeniu oprószamy je cukrem pudrem. Dzięki temu otrzymujemy kapitalną przekąskę. Jeśli jednak jesteście miłośnikami wytrawnych smaków albo znudziły wam się tradycyjne placuszki na słodko, spróbujcie zrobić wytrawne racuchy z dodatkiem żółtego sera. Zachwyci was ich smak i konsystencja, a dodatkowym atutem jest ich niezwykła wilgotność. Będą także pożywne, ponieważ ser to znakomite źródło białka, a także wzmacniającego kości wapnia.
Racuchy z żółtym serem – przepis
Składniki:
ok. 200 ml maślanki
1 czubata szklanka mąki pszennej
10 dag żółtego sera
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
po 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, oregano i pieprzu
szczypta chilli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pieprz, sól, cukier, paprykę słodką, oregano i szczyptę chilli. Dodajemy maślankę, starty na większych oczkach tarki żółty ser i mieszamy wszystko, a następnie zagniatamy ciasto. Odrywamy z niego nieduże porcje i tworzymy z nich w dłoniach placuszki. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju, układamy kawałki ciasta i smażymy je pod przykrywką, po ok. 3 minuty z każdej strony – powinny ładnie się zrumienić.