REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaW czym tkwi sekret idealnej kruszonki do ciast? Poznaj najlepszy przepis

W czym tkwi sekret idealnej kruszonki do ciast? Poznaj najlepszy przepis

ciasto z kruszonką
fot. screen Youtube / Natashas Kitchen

Kruszonka stanowi fantastyczne wykończenie wielu ciast. Po zapieczeniu staje się aromatyczna, niebywale chrupiąca i słodka. Dzięki niej wszystkie desery smakują po prostu obłędnie i prezentują się atrakcyjniej. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić najlepszą kruszonkę do ciast. Pamiętajcie o zachowaniu właściwych proporcji.

REKLAMA

Lista deserów, do których można zrobić kruszonkę, jest naprawdę obszerna. Wypieki kruche, drożdżowe, biszkoptowe, z owocami (np. truskawkami, jabłkami, malinami, śliwkami), a nawet niektóre serniki bez kruszonki nie byłyby takie same. Mimo że kruszonkę robi się tylko z mąki, cukru i masła, momentami wychodzi zbyt gęsta albo zbyt wodnista i zamiast dobrze się kruszyć, rwie się i jest półsurowa. Jeśli chcesz uniknąć przygotowania takiej kruszonki, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji składników. Zanim położysz ją na cieście, wcześniej włóż ją na 20 minut do chłodu. Zimne ciasto łatwiej się kruszy, dodatkowo utrzymuje pożądaną strukturę.

Jak zrobić najlepszą kruszonkę?

Składniki:
100 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru

Przygotowanie:
Robiąc kruszonkę, warto zachować proporcje wszystkich składników – na 2 porcje mąki przypadają 2 porcje masła i 1 porcja cukru. Dzięki takiej ilości produktów ciasto wyrobimy szybko, a kruszonka będzie doskonała w smaku. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, potem dodajemy miękkie masło i wyrabiamy rękoma, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli mamy już gładkie i jednolite ciasto, to tworzymy z niego kulę, którą następnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do chłodziarki na ok. 20 minut. Potem gotową kruszonką możemy już posypać nasz deser.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA