Kruszonka stanowi fantastyczne wykończenie wielu ciast. Po zapieczeniu staje się aromatyczna, niebywale chrupiąca i słodka. Dzięki niej wszystkie desery smakują po prostu obłędnie i prezentują się atrakcyjniej. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić najlepszą kruszonkę do ciast. Pamiętajcie o zachowaniu właściwych proporcji.
Lista deserów, do których można zrobić kruszonkę, jest naprawdę obszerna. Wypieki kruche, drożdżowe, biszkoptowe, z owocami (np. truskawkami, jabłkami, malinami, śliwkami), a nawet niektóre serniki bez kruszonki nie byłyby takie same. Mimo że kruszonkę robi się tylko z mąki, cukru i masła, momentami wychodzi zbyt gęsta albo zbyt wodnista i zamiast dobrze się kruszyć, rwie się i jest półsurowa. Jeśli chcesz uniknąć przygotowania takiej kruszonki, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji składników. Zanim położysz ją na cieście, wcześniej włóż ją na 20 minut do chłodu. Zimne ciasto łatwiej się kruszy, dodatkowo utrzymuje pożądaną strukturę.
Jak zrobić najlepszą kruszonkę?
Składniki:
100 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Robiąc kruszonkę, warto zachować proporcje wszystkich składników – na 2 porcje mąki przypadają 2 porcje masła i 1 porcja cukru. Dzięki takiej ilości produktów ciasto wyrobimy szybko, a kruszonka będzie doskonała w smaku. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, potem dodajemy miękkie masło i wyrabiamy rękoma, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli mamy już gładkie i jednolite ciasto, to tworzymy z niego kulę, którą następnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do chłodziarki na ok. 20 minut. Potem gotową kruszonką możemy już posypać nasz deser.