Oprósz spód ciasta tym składnikiem. Przepis Magdy Gessler na szarlotkę
Szarlotka to pyszne ciasto, które gości na stołach Polaków bardzo często. Jej klasyczną wersję zna chyba każdy, więc warto pokusić się o drobne modyfikacje w przepisie. Receptura Magdy Gessler to połączenie obłędnego kruchego ciasta z wyrazistą słodko-kwaśną masą jabłkową z nutą cynamonu. Znana restauratorka oprósza spód ciasta bułką tartą, co powoduje, że nie wilgotnieje on od warstwy owocowej.
REKLAMA
Wielu ludzi szarlotkę kojarzy z domem rodzinnym oraz babciami, które ten rodzaj deseru piekły dość często. Wariantów szarlotki istnieje całe mnóstwo, a wybranie najpyszniejszej jest nie lada sztuką. Ciekawym pomysłem jest np. dodanie do jabłek innych owoców np. gruszek czy śliwek. Tym razem skupimy się na bardziej tradycyjnej wersji z kwaśnymi jabłkami.
Szalotka według Magdy Gessler
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
200 g zimnego masła
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
REKLAMA
Wykonanie:
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj do niej pół szklanki cukru, żółtka i sól. Masło wyjmij z lodówki, posiekaj na niewielkie kawałki i przełóż do składników. Sprawnie zagniataj ciasto i podziel je na dwa nierówne kawałki. Mniejszy przyda się na wierzch ciasta, a większy posłuży za spód. Oba kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą. Większą część połóż w lodówce na ok. 60 minut. Mniejszą włóż do zamrażarki i wyjmij dopiero, gdy będziesz jej potrzebować. Dobrze schłodzone ciasto lepiej będzie zetrzeć.
W kolejnym kroku obierz jabłka, pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Wsyp cynamon i resztę cukru. Owoce duś przez ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.
REKLAMA
Wyjmij kawałek ciasta z chłodziarki i wylep spód wyścielonej papierem do pieczenia blachy (wymiary 24 cm x 28 cm). Wyrównaj powierzchnię przy użyciu szklanki. Tak przyrządzony spód zapiekaj przez kwadrans. Posyp go bułką tartą i rozłóż na nim masę jabłkową.
Wyjmij drugą porcję ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki – wiórki powinny równomiernie przykryć wierzch szarlotki. Wstaw ją do piekarnika na 40 minut. Smacznego.