REKLAMA

Magda Gessler i szarlotka
fot. Facebook / Kuchenne Rewolucje / screen Youtube / Kikis Kitchen

Szarlotka to pyszne ciasto, które gości na stołach Polaków bardzo często. Jej klasyczną wersję zna chyba każdy, więc warto pokusić się o drobne modyfikacje w przepisie. Receptura Magdy Gessler to połączenie obłędnego kruchego ciasta z wyrazistą słodko-kwaśną masą jabłkową z nutą cynamonu. Znana restauratorka oprósza spód ciasta bułką tartą, co powoduje, że nie wilgotnieje on od warstwy owocowej.

REKLAMA

Wielu ludzi szarlotkę kojarzy z domem rodzinnym oraz babciami, które ten rodzaj deseru piekły dość często. Wariantów szarlotki istnieje całe mnóstwo, a wybranie najpyszniejszej jest nie lada sztuką. Ciekawym pomysłem jest np. dodanie do jabłek innych owoców np. gruszek czy śliwek. Tym razem skupimy się na bardziej tradycyjnej wersji z kwaśnymi jabłkami.

Szalotka według Magdy Gessler

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
200 g zimnego masła
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli

REKLAMA

Wykonanie:
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj do niej pół szklanki cukru, żółtka i sól. Masło wyjmij z lodówki, posiekaj na niewielkie kawałki i przełóż do składników. Sprawnie zagniataj ciasto i podziel je na dwa nierówne kawałki. Mniejszy przyda się na wierzch ciasta, a większy posłuży za spód. Oba kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą. Większą część połóż w lodówce na ok. 60 minut. Mniejszą włóż do zamrażarki i wyjmij dopiero, gdy będziesz jej potrzebować. Dobrze schłodzone ciasto lepiej będzie zetrzeć.

W kolejnym kroku obierz jabłka, pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Wsyp cynamon i resztę cukru. Owoce duś przez ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.

REKLAMA

Wyjmij kawałek ciasta z chłodziarki i wylep spód wyścielonej papierem do pieczenia blachy (wymiary 24 cm x 28 cm). Wyrównaj powierzchnię przy użyciu szklanki. Tak przyrządzony spód zapiekaj przez kwadrans. Posyp go bułką tartą i rozłóż na nim masę jabłkową.

Wyjmij drugą porcję ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki – wiórki powinny równomiernie przykryć wierzch szarlotki. Wstaw ją do piekarnika na 40 minut. Smacznego.

REKLAMA