Pierogi leniwe to potrawa niezwykle łatwa i szybko w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Na portalu Onet pojawił się przepis na wydanie w nieco lżejszej wersji, które idealnie nada się na letnie, gorące podwieczorki czy nawet obiady!
Do przygotowania klusek potrzebne nam będą:
Jajka – 2 sztuki (oddzielamy białka od żółtek:
Mąka owsiana – 6 łyżek
Mąka ziemniaczana – 6 łyżek
Serek śmietankowy – 270 g
Cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
Masło – 2 łyżki
Cynamon – 2 łyżeczki
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wymieszania serka z żółtkami i cukrem wanilinowym. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Obie masy łączymy poprzez dodanie białek do miski z masą i delikatnie mieszamy. Do całości dodajemy obie mąki i mieszamy do momentu, aż masa stanie się zwarta. Następnie zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy wałki, które następnie kroimy na małe kawałki. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 1 – 2 minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
Dodatkowo na patelni roztapiamy masło i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Masę chwilkę podgrzewamy i polewamy nią przygotowane pierogi.
Smacznego!