Pierogi leniwe w nieco lżejszym wydaniu. W sam raz na letni podwieczorek

Pierogi leniwe
YouTube | STEP Kitchen

Pierogi leniwe to potrawa niezwykle łatwa i szybko w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Na portalu Onet pojawił się przepis na wydanie w nieco lżejszej wersji, które idealnie nada się na letnie, gorące podwieczorki czy nawet obiady!

REKLAMA

Do przygotowania klusek potrzebne nam będą:

Jajka – 2 sztuki (oddzielamy białka od żółtek:

Mąka owsiana – 6 łyżek

Mąka ziemniaczana – 6 łyżek

Serek śmietankowy – 270 g

Cukier trzcinowy – 2 łyżeczki

Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

Masło – 2 łyżki

Cynamon – 2 łyżeczki

REKLAMA

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wymieszania serka z żółtkami i cukrem wanilinowym. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Obie masy łączymy poprzez dodanie białek do miski z masą i delikatnie mieszamy. Do całości dodajemy obie mąki i mieszamy do momentu, aż masa stanie się zwarta. Następnie zagniatamy ciasto.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy wałki, które następnie kroimy na małe kawałki. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 1 – 2 minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo na patelni roztapiamy masło i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Masę chwilkę podgrzewamy i polewamy nią przygotowane pierogi.

REKLAMA

Smacznego!

Udostępnij: