Zazwyczaj tradycyjną szarlotkę przyrządzamy z co najmniej kilku produktów. A co powiecie na szarlotkę dwuskładnikową? Jeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie oraz mus jabłkowy wyśmienity deser zrobicie w mgnieniu oka. Zaoszczędzicie dużo czasu, a domownikom będzie smakować.
Szarlotka to ciasto, które skusi swym wyglądem i smakiem wielu smakoszy. Upieczenie jej na podstawie babcinej receptury czy w oryginalnej wersji z kaszą jaglaną wymaga jednak trochę czasu i wytrwałości. Na szczęście przysmak można przygotować z artykułów dostępnych w domowej spiżarni czy sklepach. Wypróbujecie?
Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim – przepis
Składniki:
1 duży słoik musu jabłkowego
1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, a następnie umieść je równomiernie w formie. Przeważnie do produktu dołączony jest papier, który ma za zadanie zabezpieczyć ciasto przed przywieraniem. Jeśli jednak go nie ma, blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść. Ciasto nakłuj widelcem, a potem rozmieść na nim mus jabłkowy. Połóż na nim pocięte na kawałki resztki ciasta, które zostały po dopasowywaniu go do formy, układając kratkę.
Szarlotkę wstaw do pieca na około 25 minut. Gdy się zezłoci, wyjmij ją z urządzenia i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. Znakomicie smakuje z dodatkiem domowych lodów waniliowych i orzechów.