Lody bez wątpienia kojarzą nam się z latem. Ten przysmak właśnie w obecnej porze roku sprzedaje się najlepiej. Sklepowe lody mają jednak dużo składników, które niekoniecznie są dobre dla zdrowia. Możemy jednak przyrządzić je w naszej kuchni i mieć pewność, że są zdrowe i świeże.
Do przyrządzenia domowych lodów waniliowych potrzebujemy:
Mleko 3,2% – 500 ml
Śmietanka 36% – 100 ml
Żółtka – 6 sztuk
Cukier – 125 g
Wanilia – 1 laska
Na samym początku wlewamy mleko do rondelka, dodajemy do niego ziarna z laski wanilii i 1/3 cukru. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu aż mleko będzie wrzeć. W oddzielnej misce umieszczamy żółtka i resztę cukru. Całość ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Następnie mleko z cukrem i wanilią dodajemy do masy z żółtek. Masę wlewamy powoli, cały czas mieszając wszystko trzepaczką. Po połączeniu mas, całość umieszczamy ponownie w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta. Należy jednak pamiętać, aby nie doprowadzić do wrzenia!
Po zgęstnieniu zdejmujemy masę z ognia, przelewamy do miski i czekamy aż całość ostygnie. Kiedy masa będzie mieć temperaturę pokojową, nakrywamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie masę mieszamy ze schłodzoną śmietanką 36%. Całość ubijamy przy pomocy blendera lub możemy także skorzystać ze specjalnej maszyny do lodów. Po ubiciu przekładamy masę do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z zamrażalnika i znów ubijamy, a następnie ponownie wkładamy do zamrażalnika. Czynność tę powtarzamy przez około 3 godziny. Dzięki temu lody będą bardzo puszyste! Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Smacznego!