Marchewka z groszkiem to potrawa budząca wiele emocji. Niektórzy ją uwielbiają, a inni nie znoszą. Jakub Kuroń znalazł niezwykły patent na tę kultową jarzynkę. Marchewka nie będzie rozgotowana i zasmakuje każdemu. Gotową jarzynkę można podać np. do pulpetów.
Niektórzy kojarzą marchewkę z groszkiem jako dość paćkowatą potrawę. Nierzadko marchewka jest w niej rozgotowana, groszek nadaje jarzynce koloru, a całość dopełnia gęsty sos. Jakub Kuroń radzi, aby osobno ugotować obydwa warzywa. Później dopiero je ze sobą wymieszać i wzbogacić lekką zasmażką na bazie mąki i masła. Marchewka z groszkiem nie powinna być zbyt długo gotowana, gdyż wtedy straci na wyglądzie.
Marchewka z groszkiem – przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
ok. 30 dag groszku świeżego lub mrożonego
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 marchewki
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w półtalarki bądź kostkę. Wrzucamy ją na delikatnie na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Gotujemy warzywo, aż zmięknie. Po odcedzeniu zachowujemy część płynu. Groszek także wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez kilka minut, aby zmiękł, nie może się rozgotować, bo wtedy utraci strukturę. Warzywo potem odcedzamy. Ugotowane jarzyny wsypujemy do garnka. Na patelni rozpuszczamy porcję masła, przesmażamy na nim mąkę i dolewamy odrobinę płynu, który odłożyliśmy z gotowania marchewki, mieszamy. Zasmażkę przelewamy do warzyw, mieszamy i gotujemy kilka minut. Potrawę doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne jarzynki. Polecamy zasmażaną młodą kapustę i mizerię.