Naleśniki hawajskie to udana kompozycja smaku słodkiego i wytrawnego. Mało kto zdecydowałby się na dodanie do naleśników ananasa i gotowanej szynki, lecz taki oryginalne połączenie naprawdę nie ma sobie równych. Sprawdź przepis na naleśniki po hawajsku.
Za pizzą hawajską jedni przepadają, a inni niekoniecznie. Na szczęście amatorzy naleśników nie są aż tak surowi, w kwestii łączenia smaków kwaśnego ze słodkim. A jeśli nawet masz zastrzeżenia, gwarantujemy, że efekt naprawdę będzie się opłacał. Receptura nie powinna nikomu sprawić żadnych problemów. Naleśniki po hawajsku dobrze sprawdzą się zarówno na letni obiad, jak i na kolację. Podstawą jest solidna patelnia – najlepsza będzie teflonowa. Jeśli jej nie masz, bez obaw, możesz użyć innej. Pamiętaj, tylko aby przed smażeniem wlać na nią trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały.
Jak przygotować naleśniki po hawajsku?
Składniki:
szklanka mleka
3 jajka
szklanka mąki pszennej lub tortowej
szczypta brązowego cukru
szczypta białego cukru
szczypta soli
szczypta bazylii
szklanka tartego sera żółtego
szynka gotowana
pół szklanki sosu pomidorowego, lub keczupu
puszka plastrów ananasa
szczypta oregano
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajka i oba rodzaje cukru mieszamy ze sobą w misce. Wszystko miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto bez grudek. Robimy farsz: ananasa z puszki odsączamy z zalewy, siekamy go na małe kawałki wraz z plastrami gotowanej szynki, wszystko doprawiamy odrobiną soli, bazylią i oregano, mieszamy. Przystępujemy do smażenia naleśników – jeśli nie mamy patelni teflonowej, dodajemy trochę tłuszczu na zwykłą patelnię, aby ciasto nie przywierało. Gdy zużyjemy całe ciasto, nadziewamy jeszcze gorące placuszki. Jedną stronę smarujemy keczupem lub sosem pomidorowym, oprószamy startym serem i kładziemy farsz. Zaczynamy zwijać każdy z przygotowanych już naleśników w rulon. Smacznego.