REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKetchup wg Karola Okrasy. Raz zrobisz i nie sięgniesz po inny

Ketchup wg Karola Okrasy. Raz zrobisz i nie sięgniesz po inny

Karol Okrasa i ketchup
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / screen Youtube / Chef Jana

Lato to najlepsza pora na przyrządzanie domowych przetworów. Ketchup z przepisu Karola Okrasy ma wyjątkowy smak i aromat. Taki pomidorowy sos można zrobić z podstawowych składników – nie będzie zawierał żadnej chemii ani konserwantów. Można go trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

REKLAMA

Domowy ketchup może być doskonałym dodatkiem np. do frytek, pizzy, zapiekanek czy mięsnych marynat. Karol Okrasa fantastyczny sos przyrządza z pomidorów malinowych. Są soczyste, słodkie i idealnie spiszą się także do sosów na zimę. Warzywa przesmażone na cukrze karmelizowanym, z dodatkiem aromatycznych przypraw, octu i warzyw smakują rewelacyjnie.

Nie tylko cynamon i cukier wzmacniają smak pomidorów, goździki również. Jednak przyprawy tej nie miksuj z pozostałymi składnikami, wyjmij ją z garnka, jak tylko sos się ugotuje. Kluczowym dodatkiem jest też suszona kolendra i curry.

Domowy ketchup – przepis Karola Okrasy

Składniki:
2 cebule dymki
1 kg pomidorów malinowych
ząbek czosnku
łodyga selera naciowego
3 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki ziaren kolendry
pieprz, sól
szczypta curry
3 łyżki cukru brązowego
2 goździki

REKLAMA

Przygotowanie:
W moździerzu rozcieramy kolendrę oraz curry, a pomidory po sparzeniu pozbawiamy skórki. Siekamy także seler, czosnek i dymki, kroimy pomidory. Do dużego garnka wsypujemy cukier i karmelizujemy go, potem wrzucamy rozdrobniony seler, czosnek, cebule, a także goździki. Jak tylko warzywa uwolnią wodę, dodajemy przyprawy rozgniecione w moździerzu, dolewamy ocet i gotujemy zawartość na małym gazie do momentu, aż odparuje.

Do garnka przekładamy pokrojone pomidory i gotujemy, na niewielkiej mocy ognia, aż otrzymamy sos, później wyjmujemy goździki, a resztę umieszczamy na patelni i smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Wszystko blendujemy na aksamitną masę, doprawiamy ją do smaku pieprzem, octem, solą i znów zagotowujemy. Gorący ketchup od razu przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ketchup można trzymać w lodówce najwyżej 2 tygodnie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA