Gdy nie macie w domu pieczywa, a chcielibyście zjeść coś na szybko (np. kanapkę), wtedy uratuje was chleb z patelni. Łatwy i przepyszny wypiek zrobicie niemalże błyskawicznie. Będzie miał chrupiącą skórkę, a jego wyjątkowy aromat wypełni całą kuchnię. Koniecznie wypróbujcie.
Często zdarza się, że pieczywo kończy się w najmniej odpowiednim momencie, a piekarnie czy sklepy też nie wciąż są otwarte. W takim przypadku uratuje was poniższy przepis. Z podanych produktów powstaną aż dwa bochenki o masie 400 g. Zaopatrzcie się także w solidną patelnię z grubym dnem – na takiej chleb będzie miał ładny kształt i nie będzie przywierał do dna.
Chleb z patelni – przepis
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (można użyć też drożdży instant – wystarczy 5 g)
1 łyżka soli
330 ml ciepłej wody
olej rzepakowy
Wykonanie:
Najpierw rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie, dodaj sól. Odstaw zaczyn na moment na bok. Mąkę przesiej do większej miski, wlej do niej przyrządzony rozczyn. Gdy otrzymasz jednolitą masę, podziel ją na 2 części. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosła.
Na patelnię wlej niezbyt grubą warstwę oleju, poczekaj, aż się rozgrzeje, a potem połóż pierwszą porcję wyrośniętego ciasta. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na średniej mocy ognia przez 12-15 minut. Przy użyciu pędzelka posmaruj wierzch pieczywa niewielką ilością oleju i obróć bochenek. Ponownie podgrzewaj go przez około 15 minut. Identyczne postępuj z drugą częścią ciasta. Chleb z patelni ostudź i podawaj do ulubionych potraw, smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny chleb z piekarnika oraz chleb z garnka. Doskonałym smarowidłem do niego jest domowy smalczyk albo pasta z bobu.