Szybki chleb z patelni. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu!

chleb z patelni
fot. screen Youtube / Baker Bettie

Gdy nie macie w domu pieczywa, a chcielibyście zjeść coś na szybko (np. kanapkę), wtedy uratuje was chleb z patelni. Łatwy i przepyszny wypiek zrobicie niemalże błyskawicznie. Będzie miał chrupiącą skórkę, a jego wyjątkowy aromat wypełni całą kuchnię. Koniecznie wypróbujcie.

REKLAMA

Często zdarza się, że pieczywo kończy się w najmniej odpowiednim momencie, a piekarnie czy sklepy też nie wciąż są otwarte. W takim przypadku uratuje was poniższy przepis. Z podanych produktów powstaną aż dwa bochenki o masie 400 g. Zaopatrzcie się także w solidną patelnię z grubym dnem – na takiej chleb będzie miał ładny kształt i nie będzie przywierał do dna.

Chleb z patelni – przepis

Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (można użyć też drożdży instant – wystarczy 5 g)
1 łyżka soli
330 ml ciepłej wody
olej rzepakowy

REKLAMA

Wykonanie:
Najpierw rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie, dodaj sól. Odstaw zaczyn na moment na bok. Mąkę przesiej do większej miski, wlej do niej przyrządzony rozczyn. Gdy otrzymasz jednolitą masę, podziel ją na 2 części. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosła.

Na patelnię wlej niezbyt grubą warstwę oleju, poczekaj, aż się rozgrzeje, a potem połóż pierwszą porcję wyrośniętego ciasta. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na średniej mocy ognia przez 12-15 minut. Przy użyciu pędzelka posmaruj wierzch pieczywa niewielką ilością oleju i obróć bochenek. Ponownie podgrzewaj go przez około 15 minut. Identyczne postępuj z drugą częścią ciasta. Chleb z patelni ostudź i podawaj do ulubionych potraw, smacznego.

REKLAMA

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny chleb z piekarnika oraz chleb z garnka. Doskonałym smarowidłem do niego jest domowy smalczyk albo pasta z bobu.

Podziel się: