Każdy, kto kiedykolwiek zdejmował zielone skorupki z orzechów włoskich, z pewnością zauważył na swoich rękach nieestetyczne zabrudzenia. Niestety, plamy te są dość trwałe i sama woda z mydłem sobie z nimi nie poradzi. Podpowiadamy, jak skutecznie wyczyścić ręce po orzechach włoskich. Poznaj 3 sprawdzone metody.
Jak wyczyścić ręce po orzechach?
Orzechy włoskie zawierają barwnik o nazwie juglon i to właśnie on powoduje trudne do usunięcia plamy, które zostają na dłoniach w czasie obierania świeżych orzechów. Usuwanie ich wodą z mydłem może niestety nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Tymczasem istnieją bardzo skuteczne, domowe metody, dzięki którym niechciane przebarwienia znikną na dobre.
Kwasek cytrynowy lub cytryna
Cytryna ma właściwości rozjaśniające, więc świetnie poradzi sobie z zabrudzeniami po orzechach. Do czyszczenia rąk można użyć zarówno świeżego owocu, jak i kwasku cytrynowego. Korzystając z pierwszej opcji, należy pocierać brudne ręce połówką cytrusa do czasu, aż plamy zejdą. Natomiast druga metoda polega na myciu rąk w mieszance wody i kwasku cytrynowego. Mycie w takim roztworze trzeba przeprowadzić dwa razy, ponieważ rozjaśnianie przebarwień zwykle wymaga czasu.
Ocet winny
Oprócz cytryny i kwasku cytrynowego mamy do dyspozycji jeszcze ocet winny. On także pomoże usunąć zabrudzenia z orzechów włoskich. Najpierw nasączamy nim wacik kosmetyczny, a następnie pocieramy brudne obszary na skórze, aż do skutku. Możemy też zastosować 2 metody równocześnie (ocet + cytryna lub kwasek), aby szybciej zauważyć efekty.
Peeling
W przypadku, gdy zabrudzenia nie dają za wygraną, a zastosowanie cytryny i octu nie przynosi żadnych rezultatów, pozostaje ostatnia opcja, czyli peeling dłoni. Polega on na złuszczaniu zabrudzonego naskórka. Do jego wykonania można użyć zarówno gotowego kosmetyku, jaki i tego domowego. Wystarczy łyżeczkę wybranego oleju połączyć z niewielką ilością gruboziarnistego cukru. Po wymieszaniu obydwu składników powstanie preparat, który należy nanieść na dłonie i zacząć je peelingować w celu pozbycia się martwego naskórka i niechcianych plam po orzechach.