Placki ziemniaczane z przepisu Tomasza Jakubiaka są delikatne i puszyste. Kucharz dodaje do nich ubitą na sztywno pianę z białek, a także kwaśną śmietanę, dzięki czemu cała potrawa smakuje perfekcyjnie. Dowiedzcie się, jak zrobić te bezbłędne placki.
Placki ziemniaczane z dwoma niesamowitymi dodatkami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki pianie z białek potrawa będzie puszysta, a kwaśna śmietana nada jej delikatności. Ziemniaczany specjał zachwyci was też chrupkością. Tomasz Jakubiak serwuje placki z gulaszem mięsnym, ale nie najgorzej sprawdzi się też sos grzybowy (np. kurkowy). Jeśli chcecie, możecie podać je z kwaśną śmietaną i oprószyć pokrojonym szczypiorkiem bądź koperkiem.
Na placki najlepiej nadają się ziemniaki mączne. Te z odmian wodnistych mogą się nie udać, gdyż masa zazwyczaj nie wychodzi spójna i często rozwarstwia się w trakcie obróbki cieplnej. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajmy, aby nie dodawać oleju, gdy placki smażą się na patelni. Zimny tłuszcz jest natychmiast wchłaniany przez masę, więc placki wyjdą ciężkie i tłuste, a do tego pogorszy się ich smak.
Przepis Tomasza Jakubiaka na placki ziemniaczane
Składniki:
cebula
1,5 kg ziemniaków
łyżka śmietany
3 jajka
3 łyżki mąki
olej rzepakowy do smażenia
pieprz, sól
Sposób wykonania:
Obieramy ziemniaki, ścieramy je na tarce i odstawiamy, aby uwolniły sok. Białka oddzielamy od żółtek, cebulę rozdrabniamy na tarce. Z kartofli odlewamy płyn, a potem dodajemy do nich mąkę, pieprz, żółtka, śmietanę, sól i cebulę, wszystko starannie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy, lekko mieszamy. Porcje masy wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy placki po kilka minut na stronę, aż ładnie się zrumienią. Wykładamy je na ręcznik papierowy, a potem serwujemy z ulubionymi dodatkami.