Gołąbki łemkowskie to kuszące i pełne smaku danie obiadowe, które na pewno znajdzie wielu amatorów. Ta prosta potrawa polskiej kuchni regionalnej powstaje z kiszonej w całości kapusty, natomiast farsz to połączenie kaszy, aromatycznych grzybów oraz jagnięciny. Zapraszamy po przepis na gołąbki po łemkowsku.
Kapusta kiszona w całości dość rzadko pojawia się w kuchni. Świetnie sprawdzi się w roli bazy do gołąbków, idealnie łączy się z pożywnym nadzieniem z mięsa jagnięcego, kaszy gryczanej i jęczmiennej. Smak farszu podkręcają podgrzybki i prawdziwki.
Przepis na gołąbki po łemkowsku
Składniki na gołąbki:
200 g mięsa mielonego z łopatki jagnięcej
1 jajo
1 główka kapusty kiszonej w całości
200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
100 g suszonych podgrzybków
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
3 średnie cebule
1 łyżka gęsiego smalcu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
Składniki na sos grzybowy:
50 g masła
30 g suszonych prawdziwków
100 ml śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
1 nieduża cebula
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
Przygotowanie grzybów i kapusty na gołąbki:
Suszone grzyby na nadzienie opłucz, zalej chłodną wodą i odstaw. Kapustę umieść w sporym garnku, zalej gorącą wodą i gotuj na małym gazie ok. 20 minut. Wodę odlej, a warzywo odstaw do wystudzenia. Potem z kapusty usuń głąb i rozdziel liście. Na każdym z nich połóż farsz i umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowanie farszu:
Do dużego naczynia wrzuć mięso mielone i ugotowaną kaszę. Cebulę obierz, posiekaj, a potem podsmaż na gęsim smalcu. Podgrzybki odciśnij z wody, ale jej nie wylewaj. Drobno pokrój grzyby i przełóż je do cebuli, następnie smaż składniki przez minutę. Ostudź i połącz z kaszą i mięsem. Dopraw nadzienie zielem angielskim, pieprzem i solą. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę.
Przygotowanie sosu i pieczenie gołąbków:
Prawdziwki namocz w wodzie. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Gdy grzyby trochę zmiękną, zlej płyn i posiekaj je. Cebulę obierz i pokrój. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i grzyby, podsmażaj, aż staną się miękkie, a potem przełóż całość do naczynia z gołąbkami. Wlej także płyn z moczenia wszystkich z grzybów, a także gorącą wodę – powinna przykryć zawiniątka do 3/4 wysokości. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, naczynie żaroodporne przykryj i włóż do pieca na 2 godziny. W rondelku połącz mąkę ze śmietaną. Przelej mieszankę do gołąbków i piecz je bez pokrywki jeszcze przez 20 minut. Smacznego.