Sekret najlepszych placków ziemniaczanych, o którym musisz wiedzieć. Dzięki temu twoje placki będą idealnie chrupkie i smaczne.
Placki ziemniaczane to popularny klasyk w polskiej kuchni. Najczęściej podawane są ze śmietanką lub cukrem czy z gulaszem. Są proste w przygotowaniu, ale wiele osób popełnia błąd i wychodzą gumowate i mało chrupiące. Co zrobić, żeby temu zapobiec? Poznaj sekret najlepszych placków ziemniaczanych.
Sekret najlepszych placków ziemniaczanych
Najbardziej istotne jest to, ile mąki dodajemy do ziemniaków oraz na jakiej temperaturze smażymy placki. Na 1 kg ziemniaków możemy użyć maksymalnie 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Im mniej mąki, tym lepiej, bo wtedy nie będą one gumowate. Warto także dodać odrobinę gęstej śmietany, aby masa ziemniaczana nie ciemniały.
Smażenie placków na odpowiednio rozgrzanej patelni jest kluczowe! Jeśli położymy placki na średnio rozgrzany olej to bardzo szybko pochłoną tłuszcz i nie będą dobre w smaku. Placki smażymy bardzo rozgrzanej patelni, obracając je kilka razy, aby idealnie się zarumieniły, ale nie spaliły.
Te dwie ważne kwestie są kluczem do idealnych placków ziemniaczanych. Warto o nich pamiętać przygotowując je. Najlepszą odmianą do placków są żółte ziemniaki. Przepis na chrupiące placki znajdziesz tutaj.