Kminek to popularna przyprawa, która ma postać małych brązowych nasionek. Niepozorne ziarenka mają ogromną moc. Oprócz specyficznego, korzennego smaku kminek ma bowiem mnóstwo walorów zdrowotnych. Jeśli dodamy go do tłustych, mięsnych dań, to nasz przewód pokarmowy nam za to podziękuje. Do czego warto użyć kminku? Podpowiadamy.
Kminkiem warto doprawiać tłuste i ciężkostrawne potrawy. Przyprawa zapobiega wzdęciom i bólom brzucha, pomaga też szybciej trawić pokarm.
Kminek. Do czego warto go dodawać?
Wiecie już, że kminek idealnie spisuje się w potrawach ciężkostrawnych. Możecie go zatem dodawać do tłustych mięs i dań z kapustą, fasolą czy grochem. Drobne ziarenka wpłyną zbawiennie na pracę żołądka. Przyprawa odznacza się głębokim, korzennym aromatem, stąd można dodawać ją do serów. Ponadto wzmocni smak twarogu albo pasty z żółtego sera. Wystarczy wrzucić całe lub zmielone ziarenka do nabiału, a przekąska nabierze zupełnie nowego charakteru.
Kminek to także fantastyczne uzupełnienie różnorodnych wypieków. Herbatniki, paluszki czy chleb – wszystkie te produkty z dodatkiem kminku będą smaczniejsze. Również ciasto na pizzę z niewielką ilością pachnącej przyprawy z pewnością miło zaskoczy wszystkich jego fanów. Pieczone ziemniaki to pyszny dodatek obiadowy. Wzbogacone kminkiem staną się prawdziwym kulinarnym hitem. Warzywa z piekarnika posypane solą, kminkiem i polane masłem to raj dla podniebienia.