REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTen dodatek zmieni zupę pomidorową nie do poznania. Przepis

Ten dodatek zmieni zupę pomidorową nie do poznania. Przepis

zupa pomidorowa
fot. Pixabay

Zazwyczaj do zupy pomidorowej podajemy ryż lub makaron. Tymczasem danie z dodatkiem innego popularnego produktu będzie jeszcze lepsze. Macie w domu kaszę gryczaną? Jeśli tak, to świetnie. To właśnie ją dodamy do zupy pomidorowej. Danie będzie bardzo odżywcze i pyszne. Przygotujcie najwspanialszy obiad dla wszystkich domowników.

REKLAMA

Kultową pomidorówkę zazwyczaj serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu. Część osób przyrządza do niej też lane kluski z jajka, mąki i soli. Mało kto wie, że potrawę można podać także z gotowaną kaszą. Ten niezwykły dodatek świetnie wzmacnia smak, a zupa jest pożywniejsza.

Pomidorowa z dodatkiem kaszy będzie znacznie smakowitsza, gdy pomidory zmiksujemy wraz z marchewką. Dzięki temu bulion lekko się zagęści, a zupa będzie bardziej sycąca. Danie po ugotowaniu zaprawiamy śmietaną, dodajemy koncentrat, pieprz, sól i ewentualnie cukier. Słodkie kryształki sprawią, że cierpkość pomidorów zniknie, a potrawa będzie delikatniejsza.

Przepis na zupę pomidorową z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki na wywar:
cebula
udko z kurczaka
korzeń pietruszki
marchewka
2 liście laurowe
biała część pora
3 ziarna ziela angielskiego

REKLAMA

Dodatkowo:
woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
koncentrat pomidorowy do smaku
puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki
łyżeczka cukru
kwaśna śmietana do zabielenia
pieprz, sól

Sposób wykonania:
Gotujemy wywar: mięso umieszczamy w garnku, dorzucamy cebulę, por, marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. godzinę na niewielkim gazie, aż jarzyny i mięso zmiękną. Z garnka wyjmujemy jarzyny, marchewkę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do zupy. Dodajemy także pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, wszystko oprószamy solą, cukrem, pieprzem i gotujemy przez kwadrans.

Gotujemy kaszę wg wytycznych na opakowaniu. Z zupy wyciągamy mięso, resztę blendujemy, aby pomidory i marchewka lekko zagęściły potrawę. Potem zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Wykładamy ugotowaną kaszę na talerze, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA