Ten dodatek zmieni zupę pomidorową nie do poznania. Przepis

zupa pomidorowa
fot. Pixabay

Zazwyczaj do zupy pomidorowej podajemy ryż lub makaron. Tymczasem danie z dodatkiem innego popularnego produktu będzie jeszcze lepsze. Macie w domu kaszę gryczaną? Jeśli tak, to świetnie. To właśnie ją dodamy do zupy pomidorowej. Danie będzie bardzo odżywcze i pyszne. Przygotujcie najwspanialszy obiad dla wszystkich domowników.

REKLAMA

Kultową pomidorówkę zazwyczaj serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu. Część osób przyrządza do niej też lane kluski z jajka, mąki i soli. Mało kto wie, że potrawę można podać także z gotowaną kaszą. Ten niezwykły dodatek świetnie wzmacnia smak, a zupa jest pożywniejsza.

Pomidorowa z dodatkiem kaszy będzie znacznie smakowitsza, gdy pomidory zmiksujemy wraz z marchewką. Dzięki temu bulion lekko się zagęści, a zupa będzie bardziej sycąca. Danie po ugotowaniu zaprawiamy śmietaną, dodajemy koncentrat, pieprz, sól i ewentualnie cukier. Słodkie kryształki sprawią, że cierpkość pomidorów zniknie, a potrawa będzie delikatniejsza.

REKLAMA

Przepis na zupę pomidorową z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki na wywar:
cebula
udko z kurczaka
korzeń pietruszki
marchewka
2 liście laurowe
biała część pora
3 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:
woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
koncentrat pomidorowy do smaku
puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki
łyżeczka cukru
kwaśna śmietana do zabielenia
pieprz, sól

REKLAMA

Sposób wykonania:
Gotujemy wywar: mięso umieszczamy w garnku, dorzucamy cebulę, por, marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. godzinę na niewielkim gazie, aż jarzyny i mięso zmiękną. Z garnka wyjmujemy jarzyny, marchewkę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do zupy. Dodajemy także pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, wszystko oprószamy solą, cukrem, pieprzem i gotujemy przez kwadrans.

Gotujemy kaszę wg wytycznych na opakowaniu. Z zupy wyciągamy mięso, resztę blendujemy, aby pomidory i marchewka lekko zagęściły potrawę. Potem zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Wykładamy ugotowaną kaszę na talerze, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką. Smacznego.

Podziel się: