Szarlotka teściowej to pyszna kompozycja kruchego ciasta, masy jabłkowej i pianki. Przepis, który dziś prezentujemy, jest jednym z najlepszych!
Szarlotka to ciasto, za którym Polacy przepadają. Wypiek wprost rozpływa się w ustach. Wśród wielu wersji szarlotek na szczególną uwagę zasługuje szarlotka teściowej. Aby jabłkowy deser po upieczeniu pięknie pachniał, dodaj do niego cynamon. Szarlotka jest delikatna i zjawiskowo wygląda na talerzu.
Szarlotka teściowej – przepis
Składniki na ciasto kruche:
250 g margaryny lub masła
2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek z jaj L
Składniki na piankę:
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
5 białek
Pozostałe składniki:
cynamon i cukier
jabłka wg uznania ok. 2,5 -3 kg (np. antonówki)
ewentualnie 1-2 łyżki kaszy manny
Sposób wykonania:
Obierz jabłka, pokrój na małe cząstki, przełóż do garnka i dodaj kilka łyżek wody. Owoce gotuj i regularnie mieszaj do czasu, aż się rozlecą. Wsyp cynamon i dosłodź do smaku. Przesmażaj jabłka, a potem odstaw je do wystudzenia. Jeśli po ostudzeniu masa będzie trochę wodnista, dodaj do niej kaszę manną i dobrze wymieszaj.
Teraz przygotuj ciasto kruche: do naczynia wsyp cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połącz suche produkty, a potem dodaj żółtka, posiekane masło lub margarynę i zacznij zagniatać ciasto. Podziel je na dwie nierówne porcje. Ciasta owiń folią i włóż do zamrażalnika na ok. 1-2 godziny. Większy kawałek masy zetrzyj na dużych oczkach tarki i miarowo rozprowadź po dnie formy o wymiarach 36×24 cm wyścielonej pergaminem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, do czasu, aż delikatnie się zezłoci.
Potem jabłka wyłóż i rozprowadź po cieście. Białka z odrobiną soli ubijaj na sztywno, a pod koniec miksowania wsypuj powoli cukier. Ubijaj białka do czasu, aż piana się zagęści i będzie lśnić, natomiast cukier się roztopi. Po kolei dodawaj budynie, mieszaj powoli szpatułką, aż składniki się połączą. Gotową pianę wyłóż i rozprowadź po masie jabłkowej.
Wyjmij z zamrażalnika mniejszą porcję kruchego ciasta, a następnie zetrzyj je na większych oczkach tarki i równo rozprowadź po powierzchni.
Szarlotkę piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C – powinna ładnie się zezłocić. Potem odstaw ją do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: To ciasto jest połączeniem szarlotki i sernika. Efekt jest przepyszny.