Sernik z prażonymi jabłkami
fot. screen Youtube / Home Cooking Adventure

W porze podwieczorku chętnie zajadamy się zarówno szarlotką, jak i sernikiem. A co jeśli połączymy te dwa smakowite ciasta w jedno? Sprawdźcie nasz przepis na sernik dodatkiem prażonych jabłek i cieszcie się niewyobrażalnym smakiem.

Sernik z prażonymi jabłkami – przepis

Z podanych składników można zrobić ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

na masę serową:
150 g cukru pudru
3 średnie jaja
1 kg półtłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
50 g masła
1 budyń waniliowy
2 białka
na prażone jabłka:
3 łyżki cukru wanilinowego
1 kg kwaśnych jabłek np. antonówek
1/3 łyżeczki cynamonu

na kruszonkę:
100 g masła
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru pudru

Sposób wykonania:
Robimy prażone jabłka. W tym celu musimy je najpierw obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a na końcu posiekać w kostkę (ok. 2 cm). Owoce możemy też zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem albo na patelnię i prażymy na niewielkim płomieniu przez ok. 10 min, mieszając je co pewien czas za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec smażenia doprawiamy cynamonem i cukrem. W naczyniu łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Gdy otrzymamy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wsadzamy do chłodziarki na czas dalszego przyrządzania sernika. Masło rozpuszczamy na małej patelni, studzimy. Piec rozgrzewamy do temp. 175°C. W misce umieszczamy zmielony w maszynce twaróg, dodajemy ostudzone masło i opakowanie proszku budyniowego. Wszystko starannie mieszamy na gładką masę.

W oddzielnej misce łączymy cukier puder z jajkami oraz białkami jaj, które zostały nam z przyrządzania kruszonki. Składniki miksujemy robotem na wysokich obrotach przez parę minut. Następnie puch jajeczny przekładamy do masy serowej i lekko mieszamy szpatułką. Umieszczamy ją w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jej powierzchnię. Na masie kładziemy uprażone, ostudzone jabłka. Deser posypujemy kruszonką. Formę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez 60-70 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Potem wyłączamy piec, a po ok. 5 min uchylamy lekko drzwiczki. Zostawiamy ciasto na 20 minut, a następnie wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce – to sprawi, że spód nie będzie wilgotny. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wyjmujemy go z formy i serwujemy oprószony cukrem pudrem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna