Ciasto styropian to smaczny i lekki wypiek. Przypomina sernik, ale o dziwo nie ma w nim ani grama białego sera. Jest za to puszysta masa z ubitych białek, śmietany i wiórek kokosowych. To wszystko znajduje się na kruchym, maślanym spodzie. W deserze znajdują się także soczyste brzoskwinie.
Ciasto styropian będzie idealne na każdą okazję i na pewno wywoła euforię wśród Twoich gości. Możesz urozmaicić recepturę, dodając ciasta maliny albo wiśnie.
Jak przygotować ciasto Styropian? Prosty przepis
Składniki:
kruche ciasto:
100 g cukru
200 g masła
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie:1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
5 żółtek
masa śmietanowa:
150 g wiórków kokosowych
5 białek
300 g cukru
1 litr śmietany 18%,
2 budynie śmietankowe w proszku
brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dorzucamy masło i siekamy. Potem dodajemy cukier, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy masę w jednolitą kulę. Odkrawamy 1/3 ciasta, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Resztę masy umieszczamy w lodówce.
Białka przelewamy do sporego naczynia i zaczynamy ubijać mikserem przez kilka minut, a potem powoli dodajemy cukier. Jak piana będzie już sztywna, zmniejszamy obroty robota i wsypujemy budyń w proszku.
Odstawiamy mikser i wzbogacamy masę o śmietanę i wiórki kokosowe, mieszamy całość łyżką. Wyciągamy ciasto z chłodziarki i rozwałkowujemy na kształt prostokątnej formy. Przekładamy je do formy wyłożonej pergaminem, a na nim rozsmarowujemy śmietanową masę. Kroimy brzoskwinie, a następnie układamy je na masie.
Teraz wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na wierzch deseru. Pieczemy ciasto ok. 60 minut w 180°C.
Czytaj też: Ciasto bez pieczenia „telewizor” zrobisz w 10 minut! Prosty przepis.